Mataró, revolucionem-lo!!

Ara fa un any que sóc regidor de l’ajuntament de Mataró. Puc dir-vos que l’estima per la meva ciutat no ha fet més que créixer i créixer.

Ara fa un any que sóc regidor de l’ajuntament de Mataró. Puc dir-vos que l’estima per la meva ciutat no ha fet més que créixer i créixer; m’atreveixo a dir que de forma exponencial. He tingut la sort d’estar envoltat de persones -en especial els avis- que han estat un exemple de treball i dedicació per la ciutat. És per això que aquest any he pogut posar en pràctica l’orgull i compromís de ser mataroní a primera línia de foc que tantes vegades escoltava en els dinars familiars; en resum, passió per Mataró.

Tinc moltes qüestions que em volten pel cap: Tenim model de ciutat? Sabem cap on anem? Anem a remolc dels canvis? Tenim estratègia? Fem la vida fàcil als nostres ciutadans i ciutadanes? La gestió de l’Ajuntament és la més eficient possible? Tenim els serveis que mereixem? Quin és el retorn dels nostres tributs? … Aquestes i moltes altres preguntes més són les essencials que hem de respondre i és un deure com a regidor no passar-hi de puntetes. Em preocupa com canviar l’estil de govern municipal de “qui dia passa any empeny” i “anar fent la viu-viu”.

Pot una ciutat com la nostra tornar a ser pròspera i potent? La meva resposta és que SÍ, un SÍ en majúscules. El primer pas és creure-s’ho. Ens ho hem de creure. Segon pas, treballar i treballar. Les ciutats no tenen una recepta general per ser gestionades. Cadascuna té una manera de respirar pròpia. La proposta de Junts per Mataró és concreta en desenvolupar tres conceptes: la ciutat estratègica, la ciutat renovada i la ciutat ja construïda.

Definir el concepte de ciutat és difícil, depèn de molts factors. Però, no ens compliquem la vida, sempre m’agrada dir que “la ciutat és la gent del carrer”. Escoltar al ciutadà és escoltar majoritàriament des de fa temps afirmacions de l’estil: “Mataró està bruta”, “Mataró és insegura, “obrir un negoci a Mataró?”, “què passa amb la meva llicència d’obres? “Vida cultural a Mataró?”, “Mataró ciutat universitària?”, “què passa amb els semàfors?”, “com estant els carrers?”… Hem d’acabar amb tot això; Mataró revolucionem-lo !!

La prosperitat de la nostra ciutat passa, en primer lloc, per cercar el talent i potenciar-lo. Què sabem fer, a Mataró? Quina és la indústria i sectors econòmics que ens identifiquen?. Crec fermament que innovar no és renunciar al nostre passat i a l’experiència acumulada. Que quedi clar que no vol dir deixar de descobrir nous àmbits. Promocionar el talent, crear oportunitats per desenvolupar-se i acompanyar-lo fins la seva concreció podria ser un bon camí. Aquí entra en joc el famós binomi empresa-universitat, sempre en sentim parlar; cal explorar com fer que treballin conjuntament. Quan parlo d’aquest tema sempre em diuen que a Mataró no queden grans empreses. La meva resposta és que si les hem perdut, analitzem per què ha passat i què no hem fet. D’acord, els temps han canviat, el context no és el mateix, però hi ha exemples d’èxit que ens donen la resposta. Explorem el concepte de districte d’innovació, molts ho han aconseguit – Milà, Berlin i Amsterdam-, lògicament amb clau mataronina.

El segon pas que hem de fer és el de la transferència tecnològica. Es a dir, fer fàcil la creació d’empreses al nostre municipi i conservar-les. Promocionar la ciutat com a hub del que sabem fer. És molt clar; crear ocupació.

Finalment, en tercer lloc, entra en joc una de les meves dèries, l’espai públic. Cal disposar d’una ciutat que sigui pol d’atracció, amable i amb una bona gestió dels serveis. Disposar de l’escenari adequat per tots els actors de la ciutat és fonamental. Pensar en quines infraestructures necessita la ciutat per créixer, explotar la nostra situació territorialment estratègica, creure’ns Capital, fer el Mataró pels vianants… Aquests són alguns deures pendents.

Com us he intentat explicar, Mataró revolucionem-lo!! passa per estratègia, renovació i pensar en el que ja tenim construït. Ara, la pregunta que segur que us esteu fent és: “molt de discurs, però com fem tot això?”

Des de Junts per Mataró sempre dien que cal deixar els papers i trepitjar els carrers. En un any hem vist molts plans estratègics, plans de reactivació, plans de reconstrucció… Però manca sempre el mateix, implantar-los i fer-los possibles.

Hem desenvolupat i estem treballant en la presentació de diferents propostes per a la millora de l’eficiència de la gestió municipal. Per exemple: la nova organització del departament de llicències i la creació d’una gestió municipal resilient davant els canvis disruptius que ens planteja la nostra societat. A nivell de serveis municipals hem treballat dur en la redacció del nou contracte de neteja de la ciutat, en la redacció de la nova ordenança de mobilitat i hem estès la nostra col-laboració al govern per la millora de la seguretat. Us poc assegurar que no ens hem quedat al marge en fer nombroses propostes i reflexions al govern i departaments tècnics municipals. Quant a l’espai públic hem proposat -aprovat- al Ple la redacció d’una ordenança de paisatge urbà, la redacció d’un manual de qualitat de les obres i hem formulat nombroses preguntes respecte l’estat dels nostres carrers. En l’àmbit de la Promoció de Ciutat hem defensat la creació d’una residència d’estudiants per fer de Mataró una ciutat universitària, no només una ciutat amb universitat i la creació d’un banc de patrocinis.

El dia a dia de Junts per Mataró és participar de forma activa i propositiva en les comissions informatives, en els grups de treball…. M’atreveixo a recordar el “sempre a punt” de la meva joventut. Amb l’Alfons Canela treballem amb la visió d’un Mataró millor, una ciutat per viure-hi i treballar-hi. Compartim el Mataró revolucionem-lo!!

Ha estat un any intens. Recordo el que vaig dir als meus companys i companyes quan vaig ser escollit regidor. Fer política, sí, per això som aquí. A mi m’agrada treballar per la ciutat que estimo, on he nascut, on visc i on està creixent la meva família.

Ho tinc clar i m’agradaria que tots els mataronins i mataronines, des de la corresponsabilitat ciutadana que ens pertoca ser capaços de decidir la ciutat de futur que volem. Una ciutat amb lideratge i exercint de Capital de comarca: Mataró revolucionem-lo!!

Xavier Font i Mach. Regidor i coordinador de Junts a Mataró.