Jornada sobre energies renovables

Salvador Salat denuncia que Mataró està desaprofitant el potencial energètic del que disposa

Junts per Mataró celebra una jornada sobre energies renovables per millorar l’eficiència energètica de Mataró

Salvador Salat denuncia que Mataró està desaprofitant el potencial energètic del que disposa i afirma que si l’estratègia de l’Ajuntament canviés es podria arribar a ser una ciutat més sostenible i ser capdavantera en la transició energètica.

Junts per Mataró ha celebrar a la seva seu local la jornada “Energia i Ciutat, com ho fem?” en el marc del cicle de conferències Et creus Mataró?. Aquesta darrera jornada a tractat sobre energies renovables focalitzant-ho amb el cas de la ciutat de Mataró. La jornada ha estat moderada pel coordinador local de Junts, el regidor Xavier Font, amb i ha comptat amb Salvador Salat com a ponent. Salat és enginyer industrial i consultor energètic en el camp de l’eficiència energètica i les energies renovables.

Salat ha destacat que la transició energètica té com horitzó l’any 2030 i l’objectiu és canviar el model energètic actual, substituint els oligopolis de grans empreses per comunitat energètiques de consum. L’altre gran repte és l’increment de l’eficiència, on Salat explica que cal utilitza elements menys contaminants –com  el vehicle elèctric i augmentar el transport públic–, electrificar l’energia, invertir en aïllament i acumulació (bateries) i, per suposat, fomentar les renovables. Mentre a nivell català l’energia renovable arriba només a un 10%, a la ciutat de Mataró aquesta xifra cau fins el 0,8% del consum total, tot i tenir un 1,7% de la població i no tenint pràcticament consum industrial.

En aquest sentit, a Mataró el canvi energètic seria possible amb un 20% de fonts eòliques al mar i un 80% de solar sotacoberta. La inversió econòmica és considerable, però es tracta d’un esforç que s’ha de dur a terme a partir d’una xarxa bidireccional i de forma col·lectiva, juntament amb incentius fiscals i reducció de taxacions per elements potenciadors de canvi com és el vehicle elèctric.